Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czym są aminokwasy ograniczające?

aminokwas ograniczający aminokwasy ograniczające wartość biologiczna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Holrat

Holrat

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 14 December 2015 - 11:13 AM

Czym są aminokwasy ograniczające. Czy warto zwracać na to uwagę?



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 Piotr LIBERATORE Nowak

Piotr LIBERATORE Nowak

    Treningi personalne, Konsultacje, Trening & Dieta - rozpisyw

  • Moderators
  • 7435 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 December 2015 - 14:38 PM

Aminokwas ograniczający — aminokwas egzogenny, który w danym białku pożywienia występuje w zbyt małej ilości w stosunku do pozostałych 7 aminokwasów egzogennych. Ogranicza on wówczas wykorzystanie wszystkich aminokwasów w procesie budowy białek ustrojowych.


Trening & Dieta - rozpisywanie, Treningi personalne, Konsultacje

https://www.facebook...iotr.nowak.5070


#3 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8388 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 December 2015 - 14:45 PM

Najbardziej ograniczający aminokwas danego produktu wpływa na wartość biologiczną białka...

#4 Holrat

Holrat

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 14 December 2015 - 16:40 PM

A mieszając dwa źródła białka albo dodając sam brakujący aminokwas?

#5 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8388 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 December 2015 - 19:03 PM

Zmienia się oczywiście wartość biologiczna, ale czasem zamiast zmienić się na lepsze to może nadal być niska bo co z tego że pula jednego aminokwasu się zwiększyła jak mógł się zburzyć stosunek do siebie innych i znowu jest gdzieś dysproporcja. Dodając pojedynczy aminokwas w postaci suplementu powinno się uniknąć tego typu problemów...

#6 Holrat

Holrat

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 15 December 2015 - 16:12 PM

Tylko skąd wiadomo który to ma być aminokwas?

#7 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8388 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 15 December 2015 - 17:41 PM

W produktach zwierzęcych najczęściej jest to metionina, cysteina i tryptofan. W produktach roślinnych lizyna, tryptofan. Owoce i warzywa cysteina, metionina. W indyku czy kaczce na przykład najpierw należałoby podbić cysteinę a potem metioninę, seryna też jest nisko ale nie jest już EAA, cysteina też nie ale należy do grupy aminokwasów siarkowych co musi mieć tutaj jakieś znaczenie bo jest łączony w parę z metioniną tak jak tyrozyna z fenyloalaniną jako całość...





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: aminokwas ograniczający, aminokwasy ograniczające, wartość biologiczna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych