Skocz do zawartości


Zdjęcie

Krótka? Rzecz o przyprawach, część pierwsza.

przyprawy właściwości przypraw krukumina piperyna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8377 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 March 2016 - 01:31 AM

Wszyscy z nich korzystamy przygotowując posiłki ale nie wszyscy zdajemy sobie sprawę co poza poprawą walorów smakowych potraw mają nam do zaoferowania przyprawy. Pomocne w kuchni są także wielce pomocne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Ich używanie nie jest kaprysem nowoczesnych czasów bo cofając się za śladami ich użytkowania dotrzemy co najmniej do młodszej epoki kamienia a według archeologów ludzkie plemiona używały ich także znacznie wcześniej. Jednakże wtedy przed wiekami były jeszcze głównie zarezerwowane dla najbogatszych, dzisiaj dostępne dla wszystkich służą wszerz i wzdłuż swymi przymiotami.

Możemy uwzględnić najważniejszy podział przypraw na: ziołowe (otrzymywane z zielonych części roślin), korzenne (otrzymywane także z różnych innych części roślin), oraz warzywne (otrzymywane z roślin warzywnych).

 

Zacznijmy drobny rekonesans od przypraw korzennych, bardzo aromatycznych wyróżniających się często orientalnym smakiem i zapachem.

Na pierwszy ogień uprawiany od sześciu tysięcy lat w Indiach Wschodnich pieprz. Zawiera on piperynę, której zadaniem co może dziwić jest między innymi schładzanie ciała w celu stabilizowania jego temperatury w upalne dni. Piperyna ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne i wpływa na poprawne funkcjonowanie układu immunologicznego. Wzmagając produkcję soków trawiennych (żołądkowego, jelitowego i trzustkowego) wpływa na metabolizm i ułatwia trawienie, zwiększając tym samym wchłanianie substancji odżywczych i witamin do krwi i limfy a dzięki hamowaniu glikoproteiny P, także i leków. Piperyna pomaga w odchudzaniu nie tylko wywołując efekt termogeniczny ale działając na receptory adrenergiczne wzmaga także proces lipolizy a jako aktywator receptora waniloidowego TRPV1 wpływa również na szlak anaboliczny mTOR. Piperyna dzięki ograniczaniu fosfodiesterazy odpowiada także za wysoki poziom nukleotydu cAMP w komórkach mięśniowych i tłuszczowych, jest też inhibitorem 5-alfa-reduktazy, czyli ogranicza konwersję testosteronu w DHT. Prowadzone też były badania nad piperyną i jej działania ograniczającego mutacje genowe i antynowotworowego. Z dozą ostrożności możemy też napomknąć o jej pozytywnym wpływie na depresję i zdolności poznawcze.

 

Kolejna wszechstronna roślina: znana od starożytności i jedna z najdroższych przypraw świata - kardamon. Będąc źródłem potasu, magnezu i wapnia jest alkaliczny i sprawdza się dobrze w przywracaniu zasadowości w organizmie. Pobudza czynność wątroby i odciąża nadnercza. Kardamon ma działanie moczopędne, dzięki czemu można pozbyć się zanieczyszczeń. Pozwala oczyścić drogi moczowe, pęcherz i nerki, usunąć niepotrzebne minerały, nadmiar wody, toksyn i zwalczyć infekcje. Usuwa nadmiar soli przez co znacząco obniża ciśnienie krwi a także zapobiega tworzeniu niebezpiecznych skrzepów krwi, zapobiegając agregacji płytek krwi i przyklejaniu do ścian tętnic. Wyciąg z kardamonu poprawia krążenie krwi, wzmaga akcję serca, usprawnia krążenie mózgowe. Warto wyszczególnić tutaj jego rolę w usprawnianiu krążenia w płucach co ma zastosowanie przy takich dolegliwościach jak grypa, zapalenie oskrzeli czy astma. Kardamon ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe (także bóle reumatyczne), likwiduje opuchliznę. Szczególnie skutecznie działa tutaj w leczeniu infekcji, zakażeń i chorób wrzodowych jamy ustnej, gardła, dziąseł i zębów. W przypadku tych ostatnich to dodatkowo jeszcze stosowany jest w celu ich wybielania, ochrony szkliwa i w ogóle odświeżania oddechu. Pomaga w problemach trawiennych i można go z dobrymi rezultatami używać przy takich dolegliwościach jak wzdęcia, utrata apetytu, zaparcia, zwolniona przemiana materii, gazy, nudności. Łagodzi też podrażnienia układu pokarmowego po męczących wymiotach. Kardamon ma działanie rozkurczające, dlatego pozwala szybko pozbyć się czkawki i kolki. Pomaga także w leczeniu mimowolnych skurczy mięśni, takich, jak skurcze brzucha i jelit. Jest dobrym środkiem na detoksykację. Olejki eteryczne i biochemiczne występujące w kardamonie pomagają usuwać szkodliwe dla zdrowia toksyny i wolne rodniki, hamują także wzrost wirusów, bakterii, grzybów i pleśni. W tradycji chińskiej ma wykorzystanie jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. Kardamon niewątpliwie łagodzi objawy stresu, wzmaga pamięć i koncentrację, poprawia nastrój, herbata z kardamonem ma właściwości antydepresyjne i wzmaga produkcje endrofin. Kardamon jest także znanym szeroko afrodyzjakiem stosowanym u kobiet w wywoływaniu namiętności a u mężczyzn przy problemach z erekcją oraz impotencji.

 

Następną przyprawą korzenną stosowaną z powodzeniem od wieków, o której można by napisać krótką książkę jest kurkuma. Najważniejszym i najbardziej aktywnym składnikiem kurkumy są kurkuminoidy a przede wszystkim kurkumina.  Według najstarszego systemu leczniczego ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn, niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym i w tym przypadku pomoc kurkumy jest obustronna czyli po pierwsze usprawnia trawienie a po drugie Wspomaga enzymy wątrobowe (UDP-glukuronylotransferazę. S-transferazy glutationową i hydroksylazę arylową węglowodorów.) pomagając im unieszkodliwić potencjalnie szkodliwe substancje, „wypłukać” toksyny i substancje rakotwórcze z organizmu, działanie antyoksydacyjne też ma tu niebagatelne znaczenie. Zatrzymując się chwilę na wątrobie warto wspomnieć o że kurkuma chroni ją przed uszkodzeniami (także w przypadku alkoholu), działa żółciotwórczo i dzięki polifenolowi regeneruje jej komórki. Jeśli chodzi o walkę z rakiem to w przypadku kurkumy możemy śmiało powiedzieć o wysokiej skuteczności w leczeniu i zapobieganiu nowotworom pęcherza moczowego, jelita grubego, piersi, płuc a także skóry, jamy ustnej, mózgu, jelita cienkiego, żołądka, przełyku, szyi, wątroby, krwi, prostaty, szyjki macicy, szpiczaka mnogiego i chłoniaków. Wygląda na to że jej antynowotworowe działanie jest możliwe dzięki temu że na poziomie komórkowym usprawnia funkcjonowanie mitochondriów i poprawia metabolizm komórkowy prowadzący do apoptozy (zaprogramowanej śmierci zniszczonych, zainfekowanych, zmutowanych i zbędnych komórek) . Naukowcy przedstawili listę czterdziestu składników kurkuminy, które bezpośrednio oddziałują z białkami biorącymi udział w rozwoju raka (szybkie namnażania, angiogeneza, metastaza). Co więcej, z każdej testowanej pary (białko-składnik kurkuminy) wybrano taki fragment składnika, który bezpośrednio oddziałuje na białko, aktywując lub hamując jego działanie. Szczególnie dokładnie przyjrzano się zmniejszano stężenia czynników transkrypcyjnych NF-κB i AP-1 co ogranicza także ekspresję wirusa HPV. W badaniach inwazyjnych postaci ludzkich nowotworów wątroby kurkumina hamuje przeżuty w 70% tłumiąc sprzyjające angiogenezie metaloproteinazy-9.  W badaniach na ludzkich komórkach raka piersi stwierdzono że kurkumina dzięki odziałowywaniu na receptor węglowodorów arylowych odwraca wzrost spowodowany przez enzym podejrzany o rozwój raka piersi 17β-estradiol, blokuje w tym przypadku również dostęp do komórek zwiększającego zachorowywalność toksycznego związku DDT. Kolejna rzecz o której warto wspomnieć to inhibicja enzymów CYP1A1, 1A2 i 2B1, które mogą inicjować rozwój komórek nowotworowych. W przypadku kurkuminy wykazano, że hamuje ona ekspresję również genu Mdr-1, którego produkt P-glikoproteina, jest białkiem zdolnym do aktywnego usuwania (wypompowywania) z komórki wielu związków, w tym przeciwnowotworowych, co może powodować narastanie oporności na cytostatyki (tzw. fenotyp oporności wielolekowej), zastosowanie kurkuminy może więc uwrażliwiać komórki nowotworu na cytostatyki i potęgować ich działanie. Również niebagatelne znaczenie ma tutaj wpływ na równowagę oksydoredukcyjną w komórce, które leży u podstaw wielokierunkowego działania kurkuminy. Następna rzecz o której warto wspomnieć to to że kurkumina chroni glutatonin, który ważny jest dla prawidłowej metylacji DNA, dzięki temu oraz możliwości zapisywania wzorów metylacji DNA, kurkumina wpływając na apoptozę może powstrzymać raka w jego najwcześniejszych stadiach, długo zanim będzie wykrywalny, działając znów na poziomie komórek.  Na apoptozę komórek wpływa także zwiększenie przez kurkuminę ekspresji białka Bax. poprzez aktywację białka regulatora p53, którego mutacja ułatwia rozwój nowotworów i obserwowana jest w większości z nich. Kurkumina aktywuje także ścieżkę białka Nrf2 – genetycznego przełącznika dla genów odpowiedzialnych za ochronę mitochondriów przed wpływem wolnych rodników.

 

Chyba najbardziej znanym dobrodziejstwem kurkumy dla organizmu jest jej funkcja jako środek przeciwzapalny i przeciwfrofileracyjny i mając mniej skutków ubocznych może być alternatywą dla leków niszczących gospodarkę jelitową u ludzi cierpiących na przewlekły ból. Niedawno wykazano, że kurkumina hamuje cyklooksygenazy (COX-2) i lipooksygenazy (LOX-5), dwa enzymy, które promują stan zapalny. Działanie immunosupresyjne poprzez hamowanie proliferacji limfocytów oraz blokowanie wytwarzania przez nie cytokin prozapalnych (systemowej interleukiny IL-6) daje kurkuminie pole do działania w przypadku alergii, nieswoistym zapaleniu jelit (IBD), chorobie Leśniowskiego-Crohna, artretyzmu, dny moczanowej i reumatoidalnego zapalenia stawów. Z powodu właściwości antybakteryjnych,  przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest także w leczeniu łuszczycy, trądziku, schorzeń zapalnych skóry, blizn po trądziku, przebarwień , hiperpigmentacji, drobnych zmarszczek, przywraca także po prostu blask pozbawionej życia cerze. Następne schorzenia w których właściwości kurkumy służą swymi pozytywnymi cechami to chociażby stwardnienie rozsiane, posocznica, hemoroidy, wzdęcia, gazy, nadkwasota, helicobacter pylori, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej i siatkówki, bolesne miesiączki, przyspiesza także gojenie się ran i usuwa śluz z tkanek organizmu. Kolejne dobrodziejstwa kurkumy dla człowieka to jej działalność antygrzybiczna, przeciwmutagenna, (ochrona organizmu, np. przed mutagennymi aminami występującymi w pożywieniu) oraz przeciwpierwotniakowa leczenie chorób wywoływanych przez pierwotniaki z rodzajów Trypanosoma, Leishmania oraz Plasmodium, takich jak np. śpiączka afrykańska czy malaria. Kurkuma ma również zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi i znoszenia oporności na insulinę (dzięki wzmożonemu uwalnianiu dobroczynnej adiponektyny poprawiając jej stosunek do adipokin pro-zapalnych i pro-cukrzycowych)  wydając się być świetnym środkiem zapobiegawczym dla cukrzycy i miażdżycy.
Hamuje wytwarzanie glukozy w wątrobie, jest 400 razy silniejsza niż metformina (popularny lek przeciwcukrzycowy) w aktywacji AMPK (kinaza białkowa zależna od AMP) i ACC (karboksylaza acetylokoenzymu A). Mówiąc wprost kurkuma działała jak lek przeciwcukrzycowy i antyoksydacyjny w cukrzycy, zwłaszcza typu 1 (oraz poprawia metabolizm i obniża ryzyko zakrzepicy u pacjentów z cukrzycą typu 2). 

 

Jako adaptogen zaś kurkumina może korygować  zabu­rzenia powodowane stresem o różnym podłożu poprzez aktywowanie systemu obronnego orga­nizmu i działanie na oś podwzgórze - przysadka oraz wpływ na układ adrenergiczny. Kurkumina aktywuje także receptor NMDA podtypu NR2B co powoduje efekt antydepresyjny, oraz reguluje receptor podtypu NR2A co z kolei ogranicza ekscytotoksyczność. Kolejna poznana funkcja kurkuminy ważna dla ochrony układu nerwowego to inhibicja fosfodiesterazy PDE4 co również może zwiększać funkcje poznawcze. Będąc równocześnie inhibitorem MAO-A i MAO-B chroni neurony przed działaniem stresu (odwracając neurotoksyczność stresu) i zwiększa wyrzut serotoniny i dopaminy, ochrania także neurony dopaminowe przed 6-OH-dopaminą. Dzięki pobudzaniu produkcji ochronnego enzymu, oksygenazy hemowej 1(HO-1) kurkumina chorni tkankę mózgową przed stresem oksydacyjnym, dodając do tego jeszcze syntazę tlenku azotu NOS mamy działanie przyczyniające się do ułatwiania osiągania erekcji. Kurkumina posiada również właściwości anty-amyloidogenne hamując dzięki BDMC agregację β-amyloidu - białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych w obszarach w mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uwagę, zachowanie czy nastrój. Złogi te, nazywane również płytkami amyloidowymi, wywołują u chorych zaburzenia pamięci i osobowości, powodują też obumieranie neuronów. Toksyczny dla neuronów β-amyloid zwiększa produkcję wolnych rodników i peroksydację lipidów w komórkach nerwowych, powodując tym samym ich apoptozę. Sprawia to że zastosowanie kurkuminy jako związku o działaniu plejotropowym wydaje się być jak najbardziej zasadne w odniesieniu do chorób neurodegeneracyjnych, takich jak właśnie choroba Alzheimera i parkinsonizm. Na łagodzenie skutków tych chorób wpływ ma również kolejna rzecz w której uczestniczy kurkumina a jest to pobudzanie powstawania chaperonin, które zapobiegają tworzeniu źle sfałdowanych białek i ich agregacji. Następny neuroprotekcyjny związek pochodzący z kurkumy to CNB-001, który dzięki temu że łatwo przechodzi przez barierę krew-mózg wykorzystywany jest do naprawy uszkodzeń po udarze wywołanych niedotlenieniem i również powoduje poprawę pamięci. Kurkumina jest agonistą bezpośrednim lub pośrednim receptora 5-HT1A oraz 5-HT1B. Jest również bezpośrednim lub pośrednim antagonistą 5-HT2C. Agonizm 5-HT1A/B jest głównie anksjolityczny i antydepresyjny. Antagonizm 5-HT2C przede wszystkim zwiększa wyrzut dopaminy i noradrenaliny w prawie całym mózgu. Kurkumina może również chelatować (wiązać) toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów i kadm, znacznie zmniejszając ich toksyczność wobec neurologicznych tkanek. Kurkumina przyczynia się również do wpływu na produkcję białka z rodziny neurotrofin BDNF. Zwiększa jego poziom w ciele migdałowatym i hipokampie, co ma znaczenie w przypadku redukcji depresji, strachu, agresywnych zachowań oraz wpływa na poprawę zapamiętywania informacji i uczenia się . Zwiększenie poziomu BDNF wpływa również na przeciwdziałanie przestymulowania neuronów przez ekscytotoksyczny glutaminian. Efekty przeciwdepresyjne wzmocnione są jeszcze dzięki uruchamianiu przez kurkumę czynnika transkrypcyjnego CREB i pośredniczące w tym procesie produkty genów regulowane właśnie przez białko CREB. Z kolei w przypadku używania morfiny blokuje transkrypcję BDNF, co skutkuje blokowaniem zmian epigenetycznych wywołane podawaniem morfiny i jej wzmocnione przeciwbólowe działanie. Następna sprawa to wyrzut acetylocholiny i pobudzanie receptora muskarynowego M1 co ma znaczenie w pobudzaniu OUN, regulowaniu skurczów mięśni gładkich przewodu pokarmowego i przetwarzaniu bodźców bólowych. Wzrost acetylocholiny ma także znaczenie w przypadku zmniejszania częstotliwości skurczów serca a wpływając na receptory nikotynowe zwiększa przewodnictwo impulsów do kory mózgowej. Kolejny związek występujący w kurkuminie o którym warto pamiętać to Ar-tumeron,  sprzyjający szybszemu namnażaniu i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu. 

 

Wiemy że mutacje genowe białka CTFR powodują mukowiscydozę, kurkumina pomaga zmienionemu białku CTFR "uciec" systemowi kontrolnemu i dotrzeć do błony komórek nabłonka wydzielniczego m.in. w nosie i odbycie, gdzie podejmuje pracę z wydajnością zbliżoną do białka prawidłowego.
Dodatkową zaletą jest fakt że kurkumina łagodzi także towarzyszące mukowiscydozie dolegliwości układu pokarmowego.

Kurkuma przeciwdziała skutkom obniżenie poziomu prostacykliny PGI-12 co korzystnie wpływa na krążenie krwi, redukując ryzyko zlepiania się płytek krwi działa rozkurczowego na ściany naczyń wieńcowych. Zapobiega także utlenianiu lipoproteid niskiej gęstości gdyż powoduje wzrost stężenia w obróbce mRNA receptora LDL a wzrost ten pomaga w wyższym wychwycie cholesterolu LDL w osoczu krwi , tym samym pomaga organizmowi wyeliminować więcej złego cholesterolu . Badacze doszli do wniosku , że kurkumina jest pomagać w metabolizmie cholesterolu a również blokuje nadmierną absorpcję cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Kurkumina może  poza tym pomóc w infekcji HIV na wiele sposobów, w tym działając w charakterze modyfikatorów odpowiedzi biologicznej, w wyniku znacznego wzrostu w komórkach białek związanych z limfocytami T CD-4 oraz CD-8. 

 

Na koniec to co w kurkumie najbardziej interesujące dla osób starających się poprawiać jakość swojej sylwetkę. Po pierwsze wiemy że kurkumina działa niemal identycznie, jak anakinra (IL-1Ra), czyli jest mimetykiem (naśladowcą) tego hormonu i blokuje receptor IL-1, to znaczy że jej podawanie powinno wpływać pozytywnie na aktywność kinazy mTOR w tkance mięśniowej i na przyrost masy tej tkanki, ma to tak samo wpływ na wzrost testosteronu. Kurkumina powstrzymuje jednocześnie spadek poziomu testosteronu, wynikający z destrukcyjnego oddziaływania na jądra kwasu galusowego.
W kilku wcześniejszych doświadczeniach na gryzoniach dowiedziono również, że kurkumina powstrzymuje spadki poziomu testosteronu, będące efektami niekorzystnego działania na jądra niektórych leków, metali ciężkich i alkoholu kurkuminy. Kolejna sprawa wymagająca poruszenia to wstrzymywanie dzięki kurkuminie uwalniania z tkanki tłuszczowej molekuły IL-6 co przyczynia się do mniejszego katabolizmu tkanki mięśniowej. Kurkumina powstrzymuje stymulowanie katabolicznego hormon TNF alfa (zmniejszającego wrażliwość na insulinę i podnoszącego stężenie cukru we krwi) oraz produkcję i aktywność molekuł odpowiedzialnych za rozpad białek mięśniowych, blokuje równocześnie aktywność 11 beta HSD1 obniżając poziom kortyzolu. Hamowanie czynnika transkrypcyjnego NFkB ma w przypadku kurkuminy także wymiar adapotogenny i antykataboliczny dla masy mięśniowej bowiem oznacza hamowanie tym samym proteasomów i kalpain, czyli dwóch systemów których mięśnie używają do rozbicia białek. Nie można pominąć też tego że kurkumina zwiększa stężenie AMPK (komórki wydatkują wtedy większą energię) i poprawia metabolizm tłuszczów, hamując między innymi produkcję receptora PPAR-gamma przez co komórki tłuszczowe absorbują mniej tłuszczu. Dzięki temu wzrasta produkcja enzymu CPT-1 tym samym następuje lepsze związanie kwasów tłuszczowych z karnityną przez co mogą być wchłonięte przez mitochondria. Zbadana została też aktywność kurkuminy na tzw. opóźnioną obolałość mięśni (DOMS) i przyspieszanie regeneracji po ciężkich treningach.

Należy pamiętać że suplementy zawierające kurkuminę najlepiej spożywać wraz z piperyną, która poprawia jej wchłanianie. A ponieważ kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dobrze jest też ją stosować wraz z najwyższej jakości tłuszczami....

 

Autor: K44



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 Piotr LIBERATORE Nowak

Piotr LIBERATORE Nowak

    Treningi personalne, Konsultacje, Trening & Dieta - rozpisyw

  • Moderators
  • 7435 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 March 2016 - 11:27 AM

Ciekawy artykuł :) Warto przeczytać ;)


Trening & Dieta - rozpisywanie, Treningi personalne, Konsultacje

https://www.facebook...iotr.nowak.5070


#3 lukaszmachowski

lukaszmachowski

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 8921 postów
  • LocationDębica

Napisano 11 March 2016 - 12:13 PM

Bardzo przydatny temat!

#4 KrzysiekCiurus

KrzysiekCiurus

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2350 postów
  • LocationTarnów

Napisano 11 March 2016 - 12:14 PM

Super art. u mnie kurkuma i pieprz cayenne zawsze z mieskiem leci :)



#5 Przemek Raszkiewicz

Przemek Raszkiewicz

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4351 postów

Napisano 11 March 2016 - 18:19 PM

A teraz szczerze... Kto przeczytal wszystko :)?

Rozpiski treningowe, układanie diet online

 

Zapraszam na mój fp: https://www.facebook...klikamy like :D

 

a tutaj mój dziennik treningowy: http://rbforum.pl/pr...aszkiewicz-t37/


#6 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8377 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 March 2016 - 23:05 PM

Nie wiem jak wy ale ja już w trakcie pisania artykułu od razu zakupiłem kurkuminę z piperyną ;)



#7 Agata

Agata

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 149 postów

Napisano 13 March 2016 - 19:39 PM

Oj ostatnio się nasłuchałam o tej całej kurkuminie :P

#8 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8377 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 March 2016 - 22:31 PM

I jeszcze się nasłuchasz póki nie zaczniesz tego łykać :D



#9 Jaha

Jaha

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 385 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 04 April 2016 - 10:08 AM

Ja z przypraw stosuję wyłącznie pieprz, sól morską i kminek.



#10 KingaB

KingaB

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1309 postów

Napisano 17 January 2018 - 17:07 PM

Nie wahałam się zamówić i ja :D Od jutra w mojej suplementacji kurkumina z piperyną

#11 Kuba G.

Kuba G.

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1447 postów

Napisano 17 January 2018 - 21:20 PM

Nie wahałam się zamówić i ja :D Od jutra w mojej suplementacji kurkumina z piperyną


Dobry wybór!

#12 Kasia Kurlanc

Kasia Kurlanc

    Mistrz

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 864 postów

Napisano 19 January 2018 - 22:36 PM

Ja biorę kurkumine w tabletkach ale chyba juz teraz przezuce się na przyprawe :)

#13 FitJulcia;)

FitJulcia;)

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 175 postów

Napisano 22 January 2018 - 14:29 PM

Widać że ta kurkumina ma szereg pozytywów chyba trzeba pomyśleć o suplementacji tego :)

#14 Dzikson_Trenuje

Dzikson_Trenuje

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1751 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 January 2018 - 12:26 PM

No nieźle , przyda się :)

#15 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8377 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 January 2018 - 12:42 PM

Owszem polecam warto!

#16 Dzikson_Trenuje

Dzikson_Trenuje

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1751 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 January 2018 - 15:04 PM

Dosyć obszerne, ale warto poświęcić te 5-10min :)

#17 katarzynaczarna

katarzynaczarna

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPip
  • 408 postów

Napisano 23 June 2018 - 20:26 PM

Przyprawy dają potrawom świetny smak, mają swój dodatkowy dobroczynny wpływ i pozwalają na przykład na zmniejszenie używania zbyt dużej ilości soli  w diecie. Zwykły majeranek działa bardzo dobrze na trawienie, świetny jest też kminek, który wspomaga trawienie i likwiduje wzdęcia. Bardzo dawno temu miałam kila przypraw na krzyż, obecnie nie wyobrażam sobie w ogóle gotowania bez mnóstwa różnych ziół. W domu zawsze są 3 rodzaje papryki tj. w proszku-słodka, wędzona i ostra, poza tym majeranek, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, tymianek, oregano, kminek, kolendra, curry, kurkuma, czosnek granulowany i wiele innych ciekawych gotowych mieszanek. Mając dobre przyprawy z prostego dania można zrobić coś naprawdę dobrego.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przyprawy, właściwości przypraw, krukumina, piperyna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych