Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mięso tylko gotowane?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wiktor

Wiktor

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 42 postów

Napisano 29 June 2018 - 20:23 PM

Ostatnio moja partnerka naczytała się mnóstwo rzeczy o zdrowym jedzeniu i teraz muszę jeść tylko gotowane mięso. No nawet podroby nie są usmażone tylko dostaję gotowaną wątróbkę.

Jak jej przetłumaczyć, że od zjedzenia smażonego mięsa się nie umiera?



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 Bartosz Klimowicz

Bartosz Klimowicz

    Moderator

  • Moderators
  • 26274 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 30 June 2018 - 07:23 AM

gotowana wątróbka? to jadalne? :D 


Trening & Dieta Online - Zapraszam na Konsultacje :)

https://www.facebook...osz.klimowicz.7


#3 Kucharskann

Kucharskann

    Mistrz

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 826 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 30 June 2018 - 07:33 AM

Powiedz, żeby tyle bzdur nie czytala, bo co strona to inna teoria.... 



#4 Gunsout

Gunsout

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 5764 postów
  • LocationPoznań

Napisano 30 June 2018 - 13:05 PM

No właśnie, podsuń jej coś innego do poczytania gdzie chwalą mięso pieczone albo smażone, może zmieni front : ).


Body Engineers Polska

http://www.bodyengineers.pl


#5 kaczmar.piotr.

kaczmar.piotr.

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 postów

Napisano 30 June 2018 - 15:26 PM

Gotowane mniej kaloryczne ale każde można spożywać, tym bardziej pieczone :)

#6 Wiktor

Wiktor

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 42 postów

Napisano 01 July 2018 - 21:30 PM

Gotowana wątróbka to naprawdę koszmar. Muszę przejrzeć trochę stron i jakoś przemycić informacje o dobroczynnym wpływie na zdrowie mięsa pieczonego.



#7 Wifo

Wifo

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 02 July 2018 - 08:08 AM

Gotowanie->Pieczenie->Duszenie->Grillowanie->Smażenie

 

Tak wieć zdecydowanie tutaj stawiałbym na gotowanie.Ewentualnie pieczenie. Smażenie jedynie raz na jakiś czas (nie wyobrazam sobie aby raz w miesiącu nie zjeść pysznego schabowego)


Beauty Tower
ul. Sołtysa Dytmara 3/U3
30–126 Kraków
NIP: 9451536368
Regon: 121203637
tel. +48 12 636 03 70
e-mail: biuro@beautytower.pl

#8 reva

reva

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1596 postów

Napisano 02 July 2018 - 11:07 AM

Jedzenie ma smakować, potem ma być zdrowe. Uprzykrzanie sobie życia...



#9 KingaB

KingaB

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1309 postów

Napisano 02 July 2018 - 13:54 PM

gotowana watrobka ? ouueeeeeee!  :wacko:  to z pewnoscia nie smakuje dobrze :D nie popadajmy w paranoje. Mozesz smazyc na oleju kokosowym, masle klarowanym, smalcu



#10 esithofi

esithofi

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 40 postów

Napisano 02 July 2018 - 20:40 PM

Nie no jeśli ktoś ma takie przekonania, że tylko gotowane mięso to coś jest nie tak. Owszem ja stosuje gotowanego kurczaka jak mam ochotę sobie coś takiego podłubać, ale nie wszystko. Smażone mięso ma dużo lepszy smak, smutne to trochę że ktoś komuś narzuca i nie da się przekonać. A jak dalej bedzie Ci gotowała mięso to usmaż sobie po swojemu a ona niech je swoje. Właśnie dlatego jest tyle pytań w tej dziedzinie żywności, bo jest mnóstwo artykułów które puszczają brednie aby tylko było.



#11 Wiktor

Wiktor

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 42 postów

Napisano 06 July 2018 - 20:13 PM

Poszliśmy na kompromis i jak ona gotuje to wtedy jest mięso gotowane, a jak ja gotuję to jest pieczone albo smażone, związek to same kompromisy.



#12 milanka

milanka

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 260 postów

Napisano 06 July 2018 - 21:58 PM

Jadłam raz w życiu gotowaną wątróbkę. Od tego czasu mam niesamowity uraz do podrobów :D

Zgaduję, że zacząłeś częściej gotować? ;) Nie no, serio, ja rozumiem że codzienne smażenie to gruba przesada, ale patrząc też na to, że człowiek raczej nie je codziennie mięsa, to raz-dwa razy w tygodniu spokojnie można coś usmażyć. 



#13 benek00

benek00

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 postów

Napisano 08 July 2018 - 02:57 AM

Nie no gdzie mięso tylko gotowane, tak nie może być. Musisz jej jakoś przetłumaczyć dać sensowne argumenty aby tak psuć komuś życie. Przecież kurczaczek z piekarnika, czy polędwiczki pieprzowe to coś pysznego. Pierwszy raz w życiu słyszę że ktoś daje wątróbkę gotowaną do jedzenia. Ludzie oszczędzajmy swoje zdrowie, bo nic z tego nie będzie. Jak raz się zje coś zdrowego to nie jest się zdrowym. Trzeba bardzo dobrze zadbać o cały proces jedzenia a nie tylko opierać cos na bzdurnych artykułach w internecie



#14 krzychu28

krzychu28

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 postów

Napisano 08 July 2018 - 12:36 PM

Raz na jakiś czas coś pieczonego czy też smażonego z całą pewnością nie zaszkodzi. Ważne, żeby było to z umiarem i bez tony tłuszczu. Jeśli będzie to rozsądnie przygotowane to z całą pewnością nikomu nie zaszkodzi. Zawsze można też ugrilować w końcu nie ma tam jakiś większych ilości tłuszczu.



#15 scan651

scan651

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPip
  • 512 postów

Napisano 09 July 2018 - 20:26 PM

Gotowane na pewno jest o wiele zdrowsze niż pieczone no ale jak zje się raz na jakiś czas pieczone to nic się nie stanie. Ja osobiście za gotowanym nie przepadam.



#16 Anka

Anka

    Stały Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 09 July 2018 - 20:53 PM

Mięso gotowane jest w porządku, tylko pytanie jak ono jest gotowane? Jeżeli jest gotowane tak jak na zupę, czyli wkładasz do zimnej wody i gotujesz to wtedy są utraty białka i mięso jest mniej wartościowe. Musisz wrzucić do gotującej się wody, dopiero wtedy to ma sens.



#17 DeckardShaw

DeckardShaw

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 154 postów

Napisano 10 July 2018 - 11:14 AM

Poszliśmy na kompromis i jak ona gotuje to wtedy jest mięso gotowane, a jak ja gotuję to jest pieczone albo smażone, związek to same kompromisy.

 

Dobrze powiedziane, raz na jakiś czas wszystko jest potrzebne  ;)



#18 kaczmar.piotr.

kaczmar.piotr.

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 postów

Napisano 10 July 2018 - 16:47 PM

Mięso gotowane jest w porządku, tylko pytanie jak ono jest gotowane? Jeżeli jest gotowane tak jak na zupę, czyli wkładasz do zimnej wody i gotujesz to wtedy są utraty białka i mięso jest mniej wartościowe. Musisz wrzucić do gotującej się wody, dopiero wtedy to ma sens.


Też tak robię właśnie

#19 fitlover

fitlover

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów

Napisano 29 July 2018 - 17:44 PM

Podobnie jak we wszystkim trzeba po prostu zachować umiar. Wiadomo, że gotowane wpływa korzystniej na nasz organizm niż inaczej obrobione termicznie mięso, ale kto czasem nie lubi zjeść mielonego, schabowego czy pieczeni? Wszystko jest dla ludzi! Warto więc czasem przymknąć oko i cieszyć się dobrze znanymi smakami. 



#20 Zdiepan

Zdiepan

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 121 postów

Napisano 24 November 2018 - 09:28 AM

Coś jakieś opowieści słyszałem że bardziej urozmaicone posiłki na korzyść formy wpływają




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych