Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mrożone warzywa są mniej wartościowe od świeżych?

Mrożone warzywa wartości Składniki odżywcze mrożonki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 R.Nowicki

R.Nowicki

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPip
  • 454 postów

Napisano 12 May 2019 - 09:13 AM

Mrożone warzywa są mniej wartościowe od świeżych? Mają mniej składników odżywczych?

Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 avokado

avokado

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 12 May 2019 - 15:36 PM

Wszystko zależy od sposobu mrożenia, tego czy warzywa były gotowane, blanszowane oraz w jakiej temperaturze były przechowywane. Jak  na ćwiczeniach z biologii roślin badaliśmy zawartość witaminy C w mrożonej i świeżej pietruszce to wyszło, że nie ma straty witaminy. Z tym, że mrożenie było ekspresowe przy użyciu ciekłego azotu.



#3 Danusiak.Marcin

Danusiak.Marcin

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 237 postów

Napisano 13 May 2019 - 06:50 AM

Prawdopobnie od ich ogólnej klasy gatunkowej to wiele zależy

#4 Filip Kaszmir

Filip Kaszmir

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 203 postów

Napisano 15 May 2019 - 06:53 AM

Czy mrożone czy świeże i tak za dużo tej wartościowości w sobie nie mają

#5 SadPrincessFIT

SadPrincessFIT

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3305 postów

Napisano wczoraj, 10:35 AM

W sumie lepsze czasem będą te mrożone niż te co długo na półkach w markecie zalegają :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych