Skocz do zawartości


Zdjęcie

oliwa czy olej ryżowy ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 KingaB

KingaB

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1309 postów

Napisano 05 June 2018 - 08:59 AM

na czym najlepiej smażyć? a może polecacie jakies inne tłuszcze ?



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 reva

reva

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1596 postów

Napisano 05 June 2018 - 12:54 PM

Mi osobiście smażone na oliwie nie smakują potrawy. Masło klarowane, oleje w sprayu, olej kokosowy.



#3 Bartosz Klimowicz

Bartosz Klimowicz

    Moderator

  • Moderators
  • 26274 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 June 2018 - 10:15 AM

olej rafinowany koko 


Trening & Dieta Online - Zapraszam na Konsultacje :)

https://www.facebook...osz.klimowicz.7


#4 Kucharskann

Kucharskann

    Mistrz

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 826 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 June 2018 - 10:20 AM

ja na maśle smaże klarowanym 



#5 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8277 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 February 2019 - 21:42 PM

Na pewno masło klarowane będzie lepszym wyborem niż oliwa czy olej lniany czy nawet kokosowy. A ryżowy myślę że będzie jeszcze lepszym wyborem...

#6 Axel

Axel

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 20 February 2019 - 08:04 AM

To zalezy od tego a) jak długo będę smażyć/jak intensywnie (wtedy wybieram to, co ma wyższą temperaturę dymienia). B) co to za potrawa, czy dany olej będzie pasował c) czy go po prostu lubię ^^.

Poza tym to żadna tajemnica, że niektóre oleje jest po prostu lepiej spożywać na surowo (lniany, oliwa z oliwek) niż smażyć. Poza tym też oliwa oliwie nierówna... Jedna nadaje się na zimno, inna bardziej do smażenia.

Najczęściej chyba jednak sięgam po mieszankę masła+oliwy lub masło klarowane. Jak coś na słodko to olej kokosowy. Często też używam... gęsiego smalcu ;) Oczywiście nie w niebotycznych ilościach.

 

Polecam zacząć się sugerować tabelą z temperaturami dymienia + smakowymi preferencjami. :P



#7 Albert Łuczak

Albert Łuczak

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 324 postów

Napisano 20 February 2019 - 18:20 PM

a który tłuszcz ma tą temperaturę dymienia najwyższą?



#8 Axel

Axel

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 01 March 2019 - 10:26 AM

...zaraz dostane bana za linka, ale https://smazymy.com/...ty-dymienia.png :P

Wychodzi na to, ze olej z awokado. ;) Ale masło klarowane też przyzwoicie, czy nawet nasz polski stary, dobry, olej rzepakowy



#9 łabudzki

łabudzki

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 02 March 2019 - 15:47 PM

Bana nie dostaniesz za takie rzeczy :) ale faktem jest że są różne tabele i te wyniki też różnią się między sobą, poza tym sama temperatura dymienia to nie wszystko co się liczy przy jakości smażenia.



#10 SadPrincessFIT

SadPrincessFIT

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3330 postów

Napisano 04 March 2019 - 08:51 AM

Jasne olej z awokado ma zgodnie z większo ścią wykresów najwyższy punkt dymienia, ale masło Ghee w mniejszym stopniu wnika w potrawy :)

#11 jaguś96

jaguś96

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 postów

Napisano 14 March 2019 - 08:57 AM

Oliwa psuje smak potrawy jak dla mnie :P

#12 SadPrincessFIT

SadPrincessFIT

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3330 postów

Napisano 22 March 2019 - 08:53 AM

Też mam takie zdanie :)

#13 L.Racuś

L.Racuś

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 18 May 2019 - 09:49 AM

Mi tam nic nie psuje i smażę na niej właśnie






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych