Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ryż gotowany z olejem kokosowym ma mniej kalorii?

skrobia oporna ryż gotowanie ryżu olej olej kokosowy z ryżem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gracjan Łasisz

Gracjan Łasisz

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 308 postów

Napisano 11 March 2019 - 17:47 PM

Ryż gotowany z olejem kokosowym ma mniej kalorii? To możliwe ale jak to?



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 Albert Łuczak

Albert Łuczak

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 366 postów

Napisano 12 March 2019 - 07:15 AM

Czego to ludzie nie wymyślą a niby czemu miałoby tak być?

#3 Arek Marzec

Arek Marzec

    Stały Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 12 March 2019 - 08:24 AM

Może olej wchłania te kalorie :) zasysa :D

#4 dawid-duszak

dawid-duszak

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 192 postów

Napisano 14 March 2019 - 08:43 AM

Ło to nie miałem pojęcia że to możliwe jest :)

#5 Mattal

Mattal

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 19 March 2019 - 07:17 AM

Ja też :) Może to kit jakiś :D

#6 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8368 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 March 2019 - 20:50 PM

Ja też :) Może to kit jakiś :D

No wedlug teorii specjalistów nie :) Podobbno olej kokosowy związuje się z częścią skrobi z ryżu uniemożliwiając jej trawienie i tym samym wchłanianie kalorii z nniej :)

#7 Mattal

Mattal

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 20 March 2019 - 07:51 AM

Po prostu dodać oleju do wody? ;)

#8 jaguś96

jaguś96

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 336 postów

Napisano 20 March 2019 - 08:16 AM

I jaki to ma być olej wówczas? :P rafinowany czy nie? :D

#9 SadPrincessFIT

SadPrincessFIT

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3417 postów

Napisano 20 March 2019 - 08:41 AM

Mówi się że jednak to nierafinowany powinien być :)

#10 Arek Marzec

Arek Marzec

    Stały Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 22 March 2019 - 19:06 PM

Rafinowany też się sprawdzi

#11 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8368 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 March 2019 - 20:59 PM

Ogólnie jednak osoby w temacie zalecają nierafinowany :)

#12 dawid-duszak

dawid-duszak

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 192 postów

Napisano 10 April 2019 - 07:24 AM

Kurdę niezły patent na redukcji :)

#13 Mattal

Mattal

    Bywalec

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 24 May 2019 - 06:26 AM

I tylko do ryżu ma ta metoda zastosowanie?

#14 jaguś96

jaguś96

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 336 postów

Napisano 28 May 2019 - 07:17 AM

No właśnie czy innych węglowodanów to dotyczy też?

#15 Mazurek R.

Mazurek R.

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisano 28 May 2019 - 14:57 PM

Dla mnie w teorii powinno bo skoro on wiąże skrobię to z innych zbóż powinien podobnie robić ale nie wiem nie mówi się o tym już tak szeroko jak o ryżu :)



#16 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8368 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 May 2019 - 15:18 PM

Faktycznie chyba nie ma badań na temat gotowania kaszy gryczanej z olejem kokosowym i obserwacji czy wiąże tam skrobię czy nie :) Ale też bym podzielał Twoją hipotezę że tak powinno być :)



#17 Artur Podgórski

Artur Podgórski

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 336 postów

Napisano 31 May 2019 - 20:25 PM

Ogólnie samo schładzanie tych składników jak zboża powoduje że ten indeks jeszcze bardziej się obniża :)

#18 dawid-duszak

dawid-duszak

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 192 postów

Napisano 11 July 2019 - 06:50 AM

A żeby ugotować nie jeść od razu tylko poczekać. Ok ale ile to ma stać wtedy po takim ugotowaniu żeby nastąpiła taka reakcja?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

2 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych


    Unforgiven, brygus000