Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ryż. Od przybytku głowa nie boli.

rodzaje ryżu gatunki ryżu który ryż wybrać?

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8311 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 01:26 AM

Jeśli spytalibyśmy się wszystkich osób uprawiających sporty siłowe jakie jest ich podstawowe źródło węglowodanów to z pewnością większość odpowiedziałaby ryż. Ciągle pokutuje takie stwierdzenie że jeśli chcesz żeby twoje mięśnie rosły musisz jeść ryż, nie jest to do końca prawda bo ryż sprawdza się także znakomicie na redukcji gdy wzrost mięśni nas nie interesuje. Nie znaczy to że nie ma lepszych źródeł węglowodanów, bo każdy jest inny a wybór wartościowego pożywienia jest szeroki, ale ciągle ryż jest tym niekwestionowanym numerem jeden. Tylko czy zdajemy sobie sprawę ile tak naprawdę jest gatunków ryżu, znamy wiele ich rodzajów ale czy wszystkie? W tym artykule postaram się przedstawić całą plejadę ryżów i opisać pokrótce ich walory i parametry. Może dzięki poznaniu tej różnorodności wasze szafki kuchenne powiększą się o coś nowego a dania z ryżem nie będą się nigdy nudzić. Najważniejszy podział opiera się na wielkości ziaren i wyróżniamy tutaj ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty i długoziarnisty, drugi znaczący podział jest na ryż oczyszczony i nieczyszczony (brązowy). Udajmy się zatem w małą eksplorację tych gatunków, które najczęściej goszczą na naszych stołach.

 

Zacznijmy od najpopularniejszego produktu a jest nim ryż biały.

Ryż biały - zwany inaczej polerowanym. Pozbawiony jest okrywy, czyli wierzchniej warstwy ziarenka, zawierającej witaminy, błonnik i składniki mineralne. Możemy podzielić go na krótkoziarnisty i długoziarnisty. Krótkoziarnisty charakteryzuje się prawie okrągłymi ziarenkami. Łatwo wchłania wodę, ziarna po ugotowaniu są bardzo miękkie, sklejają się, tracą kształt, ale w niektórych potrawach (sushi, farsze, zapiekanki) wykorzystywane są właśnie te jego cechy. Długoziarnisty to ten który kupujemy najczęściej i służy jako standardowy dodatek do dań mięsnych dla sportowców. Po ugotowaniu ziarna nie powinny się sklejać są lekkie i puszyste. 

Średnie wartości odżywcze białego ryżu długoziarnistego: Kalorie 356, Węglowodany 79g, Błonnik 2,4g, Białko 6,9g, Tłuszcz 1g
 

Ryż paraboiled.

Termin „Parboiled” to ryż poddany krótkiej obróbce termicznej przy pomocy pary wodnej, w ten sposób ryż zachowuje błonnik i witaminy, które traci podczas łuskania. Polega to na przenikaniu substancji ryżu w głąb ziarna. Jest to najczęściej ryż długoziarnisty. dzięki czemu ryż zachowuje swoje wartości odżywcze i nie skleja się podczas gotowania w takim stopniu, jak inne odmiany.

Średnie wartości odżywcze ryżu paraboiled: Kalorie 361, Węglowodany 80g, Białko 8,1g, Błonnik 1,6g, Tłuszcz 1g

 

Ryż Basmati.

Należy do najbardziej szlachetnych odmian ryżu. Po ugotowaniu jest śnieżnobiały i bardzo aromatyczny, subtelny w smaku. Doskonały do smażenia i potraw na ciepło. Jego nazwa oznacza „Pachnący jeden” czasem jest też tłumaczony jako „Miękki ryż”. Ziarna basmati są dłuższe niż przeciętnego ryżu, a specyficzny zapach wydobywający się przy jego gotowaniu nie pozwoli wam go pomylić z żadnym innym. Rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa.
Średnie wartości odżywcze ryżu basmati: Kalorie 344, Węglowodany 78g, Białko 6,5g, Błonnik 2,4g, Tłuszcz 1g

 

Steamed-Basmati-Rice-loose-.jpg

 

Ryż brązowy. 

Po zbiorach, z ziarna usuwa się jedynie zewnętrzną niejadalną warstwę (plewę), pozostawiając na nim warstwę otrąb, która czyni go „pełnoziarnistym”. Zawiera przez to znacznie więcej składników odżywczych takich jak olej przeciwdziałający nadmiarowi cholesterolu, polisacharydy pobudzające odporność i kontrolujące poziom cukru we krwi, gamma-oryzanol wzmacniający krążenie krwi i poprawiający równowagę hormonalną, kwas alfa-liponowy, koenzym Q10, lecytyna i inne. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym aromatem. Nadaje się jako dodatek do mięs i farszów Wymaga on także znacznie dłuższego czasu gotowania niż ryż tradycyjny. (około 30-35 minut);

Średnie wartości odżywcze brązowego ryżu: Kalorie 354, Węglowodany 72g, Białko 7,7g, Błonnik 3,1g, Tłuszcz 3,2g

 

brown-rice.jpg

 

Ryż jaśminowy.                                                                                                                                                                                                                   

Jest lekko miodowy i słodkawy, przy jego gotowaniu odczuwalny jest aromat przypominający zapach kwiatów jaśminu. Uprawiany jest w Tajlandii. Używany w kuchniach azjatyckich zwłaszcza w kuchni wietnamskiej do dań mięsnych, gulaszy i potrawek, dobrze sprawdza się też w potrawach meksykańskich.                                                                           

Średnie wartości odżywcze ryżu jaśminowego: Kalorie 349, Węglowodany 78,9g, Białko 6,7g, Błonnik 2,4g, Tłuszcz 0,7g

 

Signatures_of_Asia_Rice_Cambodian_Jasmin

 

 

Ryż arborio.                                                                                                                                                                                                                        

Pochodzący z Włoch ryż o charakterystycznie zaokrąglonych ziarnach. Ryż tego rodzaju stosuje się przede wszystkim do risotto. Jest on kleisty, rozpływa się w ustach podczas jedzenia, jednocześnie zachowując pożądaną konsystencje. Zawiera dużo skrobi, dlatego podczas gotowania idealnie wchłania płyn i pęcznieje. Podczas gotowania należy uważać, by go nie przypalić.   Średnie wartości odżywcze brązowego ryżu jaśminowego: Kalorie 351, Węglowodany 78g, Białko 6,7g, Tłuszcz 0,8g

 

Ryż jaśminowy brązowy.                                                                                                       

Najlepszy do potraw kuchni azjatyckiej. Smakuje z warzywami, grzybami, owocami morza, idealny do sałatek. Ryż ten zawiera składniki mineralne i witaminy, które w oczyszczonych ziarnach są bezpowrotnie tracone. Regularnie spożywany oczyszcza nasz organizm z toksyn. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, pełnoziarnisty ryż jaśminowy wzmacnia energię Qi. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B ryż brązowy powinien działać korzystnie na system nerwowy, uspokaja i pomaga zwalczać depresje.               

Średnie wartości odżywcze brązowego ryżu jaśminowego: Kalorie 353, Węglowodany 74g, Białko 8,2g, Błonnik 5g, Tłuszcz 3,5g

 

Ryż basmati brązowy.                                                                                                                 

Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najwartościowszą odmianę najszlachetniejszego ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.                

Średnie wartości odżywcze brązowego ryżu basmati: Kalorie 331, Węglowodany 65,1g, Białko 6,3g, Tłuszcz 4,4g

 

Ryż dziki.

Tak naprawdę nie jest wcale ryżem, to zupełnie inna roślina nawodna, jej inne nazwy to zizania wodna,owies wodny lub ostruda wodna. Dawniej podstawa indiańskiej kuchni, dziś smakołyk w menu wykwintnych restauracji. Stanowi idealny składnik niecodziennych potraw, łączy się go z owocami morza, homarami, dzikim ptactwem, krabami.W kuchni jest często wykorzystywany jako dodatek do ryżu białego. Najkosztowniejsze są te ziarna które są ręcznie zbierane z dziko rosnących roślin. Produkty ogólnodostępne i tańsze, pochodzą z upraw przemysłowych. Długie, cienkie i ciemne ziarna są bogatym źródłem białka, potasu, fosforu i witamin z grupy B, zawierają odrobinę tłuszczu. Wymaga długiego czasu gotowania 35-40 minut.

Średnie wartości odżywcze ryżu dzikiego: Kalorie 348, Węglowodany 73g, Białko 14,4g, Błonnik 6,2g, Tłuszcz 1g

 

uncooked-wild-rice.jpg

 

 

Ryż amerykański.

To pochodzący z USA ryż biały długoziarnisty. Staranna selekcja nasion i szczególna dbałości o uprawy odpowiada za wysoką jakość tego ryżu. Ma śnieżnobiałe i smukłe ziarna. Ryż amerykański posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.

Średnie wartości odżywcze ryżu amerykańskiego: Kalorie 357, Węglowodany 79g, Białko 7,9g, Błonnik 0,7g, Tłuszcz 0,9g

 

Ryż Carolina.                                                                                                                 

Pochodzi z Indii, ale uprawia się go na całym świecie, głównie w USA, Argentynie i Brazylii. Ma długie ziarna, po ugotowaniu jest sypki, puszysty, delikatny w smaku. Świetnie sprawdza się przy sałatkach, daniach mięsnych, rybach i owocach morza.

Średnie wartości odżywcze białego ryżu carolina: Kalorie 349, Węglowodany 78g, Białko 7,6g

 

Ryż czerwony.                                                                                                                  

W przeciwieństwie do neutralnego w smaku ryżu białego, ryż czerwony ma delikatny słodkawy, orzechowy, delikatny posmak. Jest lekko kleisty ma twarda łupinkę i miękki środek. Jest częstym składnikiem dań na Filipinach i w Tajlandii. Zawiera dużo cennych związków – witaminę A, E, D, F, żelazo, cynk, magnez, aminokwasy oraz błonnik.         

Średnie wartości odżywcze ryżu czerwonego: Kalorie 362, Węglowodany 72g, Białko 8g, Błonnik 4,4g, Tłuszcz 2,2g

 

AAEAAQAAAAAAAAXWAAAAJDEwZTE3YjI5LTdmMzUt

 

 

Ryż Carnaroli.                                                                                                                            

To król włoskiego ryżu stosowanego do risotto. Jest ceniony za kremową,delikatną konsystencję, nie rozgotowuje się pozostając zawsze ''al dente” i to gwarantuje kulinarny sukces. Czas gotowania tego ryżu to około 16-18 minut.
Średnie wartości odżywcze ryżu carnaroli: Kalorie 355, Węglowodany 79g, Białko 7g, Tłuszcz 4g

 

 

1424393478carnaroli-rice-5-.jpg

 

 

Ryż Nishiki.

Okrągły japoński ryż polerowany idealny do przygotowania sushi. Po prawidłowym ugotowaniu jest odpowiednio kleisty, dzięki czemu łatwo się go formuje, zlepia i je pałeczkami. Ten ryż nie wymaga już mycia przed gotowaniem.

Średnie wartości odżywcze ryżu nishiki: Kalorie 364, Węglowodany 80g, Białko 7,2g

 

Ryż Ribe.

Ryż należący do tzw. Grupy japońskiej. Ribe: swe korzenie wywodzi z Hiszpanii. Idealny do Paelli.  

Średnie wartości odżywcze ryżu ribe: Kalorie 347, Węglowodany 78g, Białko 8g

 

Ryż Originario.                                                                                                                                                                                                                     

Tradycyjny ryż o zaokrąglonych ziarnach, które charakteryzują się dużą zdolnością wchłaniania. Jest idealny do wszystkich potraw.

Średnie wartości odżywcze ryżu orginario: Kalorie 355, Węgloodany 79g, Białko 7g, Tłuszcz 1g

 

Ryż czarny.                                                                                                                         

Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, cynk, żelazo, miedź, karoten, witaminę E i błonnik. Swój ciemny kolor zawdzięcza antocyjanom – cennym przeciwutleniaczom. Po ugotowaniu jest dość sypki i twardy i zmienia barwę na fioletową. W starożytnych Chinach czarny ryż był spożywany tylko przez cesarza, stąd jego nazwa – „ryż zakazany”.  Czarny ryż  wpływa korzystnie na pracę nadnerczy a otręby z czarnego ryżu łagodzą stany zapalne przy alergiach i astmie. Gotujemy go około 35-40 minut. Charakteryzuje go fantastyczny, lekko orzechowy aromat, więc czas ten naprawdę warto na jego przygotowanie poświęcić.                                                                   

Średnie wartości odżywcze czarnego ryżu: Kalorie 351, Węglowodany 75g, Białko 7,5g, Tłuszcz 1,70g, Błonnik 4,9g

 

cach-dep-da-toc-voi-thuc-pham-mau-den11.

 

Ryż okrągły (biały i brązowy).                                                                                             

Ryż okrągły po ugotowaniu jest bardziej kleisty i jest najczęściej używany w kuchni chińskiej i japońskiej. Jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym. Jest doskonałym lekiem na jelito grube, wzmacnia śledzionę i żołądek.

 

Ryż mleczny.

Okrągłoziarnisty ryż rodem z Włoch. Świetna baza do wszystkich słodkich potraw i deserów, nadaje się także do dań ciepłych i sałatek. 

 

Ryż słodki brązowy.

Krótkie okrągławe ziarna słodkiego ryżu pozbawione są tylko niejadalnej łuski i uważane za ,,całość” w teorii yin i yang. Ryż słodki zawiera witaminy z grupy B, żelazo i wapń. Polecany jest osobom z problemami pokarmowymi, pobudza apetyt, usprawnia pracę jelit, pomaga także w usuwaniu toksyn z organizmu. Ryż ten to wyśmienita podstawa makrobiotycznego jadłospisu, a także smaczny dodatek do dań słodkich, deserów, ciast z owocami i bakaliami. Nazywany jest też ryżem kleistym, gdyż po ugotowaniu można go formować np. w kulki. Doskonale smakuje z dodatkiem mleczka kokosowego. Gotować 30 min. na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli.

Średnie wartości odżywcze brązowego ryżu słodkiego: Kalorie 358, Węglowodany 73g, Białko 6,1g, Tłuszcz 3,3g

 

Ryż Vialone.

Doskonałej klasy włoski ryż. Vialone wśród wyróżnia się wyjątkowa biała barwą, o perłowym odcieniu, niewielkim rozmiarem okrągłych, pękatych ziarenek oraz wysoka zawartość amylopektyny odpowiedzialnej za jego chłonność. Każde z jego ziarenek jest w stanie wchłonąć dwa razy tyle cieczy ile samo waży. Gatunek ten jest bardzo wszechstronny i nadaje się do szerokiej gamy potraw: od kremowych risotto po smaczne zupy i gęste kremy.  

Średnie wartości odżywcze ryżu vialone: Kalorie 397, Węglowodany 88,5g, Białko 9,5g, Tłuszcz 0,5g

 

192.jpg?a=1110914792609

 

Ryż Shinode.

Shinode jest najchętniej kupowanym ryżem do sushi w Polsce. Mocne wytrzymałe ziarno o zdecydowanym kształcie i obłej formie i mlecznej barwie. Po ugotowaniu jest bardzo lepki i kleisty, dzięki czemu łatwiej go jeść pałeczkami.  Ryż doskonały również do kuchni gorącej.

Średnie wartości odżywcze ryżu shinode: Kalorie 347, Węglowodany 78g, Białko 6,8g, Tłuszcz 0,9g

 

Ryż Okomesan.

Ryż klejący,okrągłoziarnisty (short grain) , przede wszystkim stosowany do sushi, ale nie tylko.

 

Ryż złoty.                                                                                                                                    

To ryż który został zmodyfikowany genetycznie tak by mógł wytwarzać karotenoidy, które przekształcają się (w ścianach jelita cienkiego oraz w komórkach wątroby) w retinol, czyli witaminę A. One też nadają mu charakterystyczny złoty kolor. Ludność azjatycka odżywiająca się głównie ryżem, z powodu braku witaminy A zaczęła cierpieć na kurzą ślepotę i choroby oczu. By to zmienić wyhodowano specjalną odmianę ryżu.                       

Średnie wartości odżywcze ryżu złotego: Kalorie 367, Węglowodany 76,85g, Białko 8,36g, Tłuszcz 2,92g

 

goldricecompare_sq-3816b322865bb722873f0

 

Ryż Calasparra (biały i brązowy).                                                                                               

To ryż hiszpański, niezbędny składnik tamtejszej narodowej potrawy paella. Średnioziarnisty, delikatnie kleisty po ugotowaniu delikatnie orzechowy. Ryż brązowy Calasparra jest bogaty w witaminy z grupy B i PP oraz w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń. Ma właściwości ochładzające organizm oraz wspomaga wydalanie moczu, wzmacnia pracę niektórych narządów (śledziony, żołądka, jelit). Dobrze komponuje się komponuje się także z warzywami, drobiem. Czas gotowania około 30 minut.                                

Średnie wartości odżywcze brązowego ryżu calasparra: Kalorie 349, Węglowodany 74,1g, Białko 7,2g, Tłuszcz 2,2g

 

Ryż Patna.                                                                                                                                                              

To średnio i długoziarnisty miękki ryż o łagodnym orzechowym posmaku, który rośnie i jest wizytówką rejonu Patna w Indiach.

 

Tajski czarny ryż kleisty.                                                                                                        

To ryż o nieregularnym ciemno-fioletowym zabarwieniu ziaren i o bogatym orzechowym smaku. Jest to odmiana pokrewniona z tajskim ryżem kleistym ale posiada inny kolor otrębów. Używa się go do przygotowywania słodkich puddingów z mlekiem kokosowym, jest stosowany też do sałatek, służy zazwyczaj jako bardzo oryginalny dodatek do dań. Pomimo że jest to ryż kleisty to jego ciemna, chrupiąca otoczka powoduje, że po ugotowaniu jest bardzo sypki.                                                                                

Średnie wartości odżywcze czarnego ryżu kleistego : Kalorie 352, Węglowodany 73,3g, Białko 9,4g, Tłuszcz 2,3g, Błonnik 4,9g

 

b224dd38c59d010d.jpg

 

 

Tak naprawdę na naszej planecie występują tysiące odmian ryżu, ja przedstawiłem niecałe trzydzieści ale myślę że nawet z tego zbioru możemy spokojnie coś wybrać i urozmaicić sobie nasze codzienne gotowanie.

 

Autor: K44



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 Bartosz Klimowicz

Bartosz Klimowicz

    Moderator

  • Moderators
  • 26274 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 07:52 AM

opis bardzo fajny, kazdego gatunku ryzu :) krótko i na temat co pozwala zobrazowac nam, jaki ryz co w sobie cennego ma 


Trening & Dieta Online - Zapraszam na Konsultacje :)

https://www.facebook...osz.klimowicz.7


#3 Piotr LIBERATORE Nowak

Piotr LIBERATORE Nowak

    Treningi personalne, Konsultacje, Trening & Dieta - rozpisyw

  • Moderators
  • 7435 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 12:26 PM

Ja wybrałem ryż basmati pełnoziarnisty... najbardziej mi dopasował z tych dostępnych w sklepach ;)


Trening & Dieta - rozpisywanie, Treningi personalne, Konsultacje

https://www.facebook...iotr.nowak.5070


#4 Bartosz Klimowicz

Bartosz Klimowicz

    Moderator

  • Moderators
  • 26274 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 12:52 PM

mi rowniez i jasminowy 


Trening & Dieta Online - Zapraszam na Konsultacje :)

https://www.facebook...osz.klimowicz.7


#5 daniel86

daniel86

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 153 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 18:51 PM

Dlaczego parboiled ma mniejszą zawartość błonnika od ryżu białego? To nie jest błąd?



#6 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8311 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 18:58 PM

Akurat to są dane z produktu z firmy Kupiec, są różne wartości zależnie od producentów...



#7 Gosia Bikiniara:)

Gosia Bikiniara:)

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2739 postów

Napisano 01 March 2016 - 22:34 PM

Basmati wymiata!:)



#8 Gunsout

Gunsout

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 5764 postów
  • LocationPoznań

Napisano 01 March 2016 - 22:45 PM

Urozmaicenie duże, niektórych nawet nie próbowałem, ale najczęściej też wybieram basmati.


Body Engineers Polska

http://www.bodyengineers.pl


#9 lukaszmachowski

lukaszmachowski

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 8921 postów
  • LocationDębica

Napisano 01 March 2016 - 23:18 PM

fajnie zapowiadajacy sie art w woolnej chwili napewno przeczytam ;)



#10 Bartosz Klimowicz

Bartosz Klimowicz

    Moderator

  • Moderators
  • 26274 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 March 2016 - 23:31 PM

az kupilem basmatii , pora wrocic na ryz bo od 6msc caly czas makaron leci 


Trening & Dieta Online - Zapraszam na Konsultacje :)

https://www.facebook...osz.klimowicz.7


#11 Mateusz Zacharski

Mateusz Zacharski

    Mistrz

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 753 postów
  • LocationLublin

Napisano 05 March 2016 - 20:47 PM

Basmati, Jaśminowy i Biały :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rodzaje ryżu, gatunki ryżu, który ryż wybrać?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych