Skocz do zawartości


Zdjęcie

Solenie arbuza


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 fitlover

fitlover

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów

Napisano 27 July 2018 - 18:08 PM

Czy słyszeliście o tym, że dobrze jest jest posolić arbuza, bo wtedy staje się on jeszcze bardziej słodki dzięki słono-słodkiemu kontrastowi? Spotkaliście się z tym? Podobnie jest ponoć z czekoladą. Dzięki soli można uzyskać jej lepszy smak. Co Wy na to? :)



Polecamy

Polecamy
  • Advert

#2 Gunsout

Gunsout

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 5764 postów
  • LocationPoznań

Napisano 27 July 2018 - 21:26 PM

Arbuza to moge jeść tonami, ale fortelu z solą to nie słyszałem, może wypróbuje;).


Body Engineers Polska

http://www.bodyengineers.pl


#3 krzychu28

krzychu28

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 postów

Napisano 28 July 2018 - 10:00 AM

Pierwsze słyszę. Co ma to tak naprawdę dawać? Niby koncepcję, o której mówisz rozumiem, ale w sumie nie bardzo umiem sobie ją wyobrazić. Trzeba będzie sprawdzić.



#4 SadPrincessFIT

SadPrincessFIT

    Legenda

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3286 postów

Napisano 28 July 2018 - 11:49 AM

Pocukrzyć to rozumiem cukrem albo słodzikiem ale sól? Nie dla mnie, ma być słodki a nie jakaś mieszanka smaków :)



#5 scan651

scan651

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPip
  • 512 postów

Napisano 28 July 2018 - 13:42 PM

Nigdy o tym nie słyszałem i wątpie, żeby było to dobre, ale wiadomo każdy ma inne smaki.



#6 katarzynaczarna

katarzynaczarna

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPip
  • 408 postów

Napisano 28 July 2018 - 15:19 PM

Może być, że to jest dobre. Łączenie różnych smaków jest znane i często bardzo trafione, przykładem może być łączenie ananasa z różnymi mięsnymi potrawami albo na przykład melona z plastrem szynki dojrzewającej. Może ktoś zaczął eksperymentować z arbuzem i wyszło mu coś ciekawego.



#7 fitlover

fitlover

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów

Napisano 28 July 2018 - 18:45 PM

Osobiście tego nie wypróbowałam, więc nie potwierdzę, czy to działa i na ile efekt jest zadowalający. Myślałam, że może ktoś z forumowiczów słyszał o tym sposobie i go przetestował. Moi znajomi potwierdzają, że z czekoladą i malutką dawką soli działa! :)



#8 milanka

milanka

    Maniak

  • Members
  • PipPipPip
  • 260 postów

Napisano 28 July 2018 - 22:37 PM

Z czekoladą jak najbardziej prawda. Zresztą ogólnie jest zasada, że sól podbija naturalną słodycz innych produktów żywnościowych. Zresztą nawiasem - każdy, kto jadł lody o smaku słonego karmelu powinien zrozumieć, o czym mowa ;) Z arbuzem nie próbowałam, ale na logikę powinno działać. 



#9 K44

K44

    Moderator

  • Moderators
  • 8230 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 July 2018 - 13:46 PM

Słony karmel nigdy mnie nie przekonywał i słony arbuz też nie przekona...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych