OLEJEK RÓŻANY – NIEZWYKŁA SIŁA

Dodane przez: Kinga B. Komentarze: 0 69

Olejek różany stanowi składnik wielu kosmetyków naturalnych, które oczarowały już miliony kobiet na całym świecie. Pozyskiwany z pięknego kwiatu róży, nie tylko zniewalająco pachnie i tym samym wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, ale ma również niesamowite właściwości odżywcze dla naszej skóry. Przekonaj się jak wielka moc płynie z natury!

Występowanie i sposób pozyskiwania

Olejek różany nie należy do najtańszych, ale gdy weźmiemy pod fakt, że do wyprodukowania 1 kg olejku potrzeba 5 ton płatków róż, nie powinno nas to dziwić. Najlepszy jakościowo olejek produkawany jest z róży damasceńskiej porastającej tereny Doliny Róż w Bułgarii. Panuje tam wyjątkowo korzystny klimat do pozyskiwania tej substancji z uwagi na dużą różnicę temperatur pomiędzy dniem, a nocą. Takie wahania sprawiają, że roślina wydziela bardzo dużo olejków eterycznych. Płatki zbierane są o świcie. Z jednego hektara pozyskuje się od 3 do 5 tysięcy kilogramów płatków rocznie. Kolejnym rejonem słynącym z produkcji olejku różanego jest Francja. Tam uprawia się głównie dwie odmiany róży: francuską i stupłatkową.

Produkcja olejku odbywa się na dwa sposoby: w drodze chemicznej ekstrakcji świeżych płatków lub podczas ich destylacji parowej. Drugi sposób jest zdecydowanie łatwiejszy. W jego wyniku uzyskuje się jasnożółtą ciecz o intensywnym zapachu świeżych kwiatów.

Z olejkiem różanym często mylony jest olejek z drzewa różanego – wiecznie zielonej rośliny porastającej amazońską dżunglę. Są to dwie różne substancje i dobrze zwracać uwagę na to, co oferują nam, często nieuczciwi sprzedawcy.

Właściwości olejku różanego

Olejek różany wykorzystywany jest chętnie w aromaterapii z uwagi na właściwości relaksacyjne. Piękny zapach świeżych kwiatów pozytywnie wpływa na psychikę i poprawia samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie, łagodzi skutki stresu. To jednak nie koniec magicznych właściwości olejku! Jest on najmniej alergiczną substancją na świecie, więc z powodzeniem może być stosowany przez osoby zmagające się z różnego rodzaju chorobami skórnymi. Posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, działa łagodząco. Sprawdzi się idealnie w pielęgnacji wymagającej skóry wrażliwej i skłonnej do alergii. Ponadto zmniejsza zaczerwienienia i wzmacnia naczynia krwionośne. Dlatego też jest chętnie stosowany przez osoby z cerą naczynkową. Olejek różany jest doceniany także przez kobiety cierpiące na bóle menstruacyjne. Kilka kropli olejku wmasowanych w podbrzusze przynosi ulgę w tych ciężkich dniach.

Olejek różany – niezwykła siła płynąca z natury!

Ta drogocenna substancja nie bez przyczyny stanowi składnik wielu kosmetyków. W tych maleńkich, różowych płatkach drzemie niezwykła moc! Bogactwo witamin E i C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olejek różany jest wykorzystywany w pielęgnacji zarówno skóry dojrzałej, jak i suchej. Doskonale nawilża, odżywia, wygładza zmarszczki. Widocznie poprawia stan skóry starzejącej się, zwiększając jej jędrność i elastyczność. Stanowi główny składnik wielu kremów pod oczy, ponieważ świetnie łagodzi objawy zmęczenia i usuwa opuchliznę. Co więcej idealnie sprawdza się w oparzeniach popromiennych, leczy pleśniawki, normalizuje układ hormonalny. Wykorzystywany jest także w leczeniu zmian trądzikowych  z uwagi na to, że normalizuje działanie gruczołów łojowych i potowych. Stanowi również składnik wielu kosmetyków na przebarwienia skórne. Redukuje blizny i rozstępy.

Zastosowanie olejku różanego

Badania naukowe dowodzą, że olejek różany działa również jak afrodyzjak! Wystarczy dodać kilka kropli olejku do wanny. Taka aromatyczna kąpiel nie tylko zrelaksuje i pozwoli zregenerować siły po ciężkim dniu, ale może być także doskonałym sposobem na niskie libido. Kąpiel nie powinna trwać jednak dłużej niż 20 minut, a temperatura wody nie może przekraczać 37 stopni C.

Olejek różany możemy również wykorzystać do masażu. Roztarty w dłoniach i rozprowadzony okrężnymi ruchami codziennie wieczorem wzmocni naczynia krwionośne, poprawi elastyczność skóry i jej ogólną kondycję.

Jeśli chcemy wykorzystać olejek do aromaterapii, wystarczy dodać kilka kropli do miseczki umieszczonej na szczycie kominka aromaterapeutycznego. Olejek podgrzany przez świeczkę sprawi, że piękny zapach rozniesie się po całym pomieszczeniu. Do tego ulubiona muzyka, ciepły koc i pomysł na długie jesienne wieczory gotowy!

Przeciwwskazania

Olejek różany jest zazwyczaj dobrze tolerowany przez skórę. W rzadkich przypadkach mogą zdarzyć się uczulenia. Przed zastosowaniem olejku dobrze jest wykonać test na skórze. Nie zaleca się stosowania olejku u dzieci poniżej 7 roku życia z uwagi na dość silne oddziaływanie tej substancji na sferę emocjonalną – dodaje energii i zwiększa uczucie radości.

Olejek różany jest uważany za jedną z najcenniejszych substancji na świecie. Jego zbawienne działanie na skórę oraz niepowtarzalny zapach sprawia, że raz użyty pozostanie w domowej kosmetyczce na zawsze. To ponadczasowy, naturalny kosmetyk, który zyskuje coraz więcej zwolenników.

Komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się do newslettera i zgarnij 5% rabatu